Wie kijkt in de spiegel van de kapster? Jacq.Veldman…. (Volkskrant 21-06-2014)

Wat doe je als je niet tevreden bent over je bezoek aan de kapper? Juist, dan scheer je alle kappers over 1 kam en zet een artikel met negatieve intonatie in de Volkskrant!
Afgelopen zaterdag was dat het geval: Jacq.Veldman is niet tevreden over de kapper, dat is duidelijk. (zie artikel “Haarhel” in Volkskrant Magazine van 21 juni 2014, nr.697)

De “wasmassage-leerling” kan niets goed doen, de school doet blijkbaar ook niets goed: de manier waarop lessen in de krant aan de orde komen, schuift de scholen ook in het vuilnisvat en de kapster, kapster T. doet al helemaal niets goed: ze praat teveel, knipt te snel en verkoopt ook nog eens een fles shampoo aan het eind van de behandeling, hoe durft ze!

Good for you, kapster T.! Lang niet elke kapper geeft een verkoopadvies na afloop van de behandeling, terwijl dat bij het advies hoort en (commercieel gezien) goed is.

Zijn alle kappers op deze manier als 1 groep neer te zetten? Nee. Er zijn net zoveel verschillende kappers, als er verschillende klanten zijn. Voor elke klant is een passende kapper te vinden, er zijn er tenslotte ongeveer 47.000 (werkgevers en werknemers).

Laten we het eens van de andere kant bekijken: wat zegt het artikel over Jacq.Veldman zelf? Hoe komt het dat zij keer op keer een kapper kiest waar zij ontevreden vandaan komt? Een kapper die niet naar haar luistert, teveel en te hard kletst, zeker niet het kapsel geeft waar zij om vraagt en sowieso te veel van haar haren afknipt?
Hoe komt de keuze van Jacq.Veldman tot stand? Bij welke kapsalon gaat zij naar binnen en wat maakt dat zij voor salons kiest die niet voldoen aan haar wensen? Waar gaat zij op af?
Heeft zij aan mensen in haar omgeving wel eens gevraagd naar welke kapper zij gaan en of zij tevreden zijn?

Is er iets in Jacq.Veldman als een self-fullfilling prophecy: als ik nu maar steeds naar een zelfde type salon ga, weet ik tenminste zeker dat ik weer ontevreden mag zijn?

Veel kappers steken met kop en schouders boven de massa uit. Zij maken elk bezoek aan de salon een feestje en de klant gaat vrolijk en verfrist weer naar buiten. Natuurlijk kom je leerlingen tegen en ik ben blij als zij in de salon aan de klant mogen werken! Hoe kom je anders tot leren? En de scholen doe je ook te kort: net als verschil in kwaliteit onder kappers, is er verschil in kwaliteit onder scholen. Veel scholen zijn enorm bezig met de kwaliteit van het onderwijs, werken daar hard aan en geloof het, Jacq.Veldman: jouw “lessen” zijn echt anders!

Ik nodig je van harte uit eens goed in de spiegel naar jezelf te kijken. Wat maakt dat jij blijft kiezen voor een kapper die niet bij je past? Ik nodig je ook uit contact op te nemen: ik adviseer je graag, in jouw omgeving, een kapper die wel aan jouw wensen voldoet! Neem de uitdaging aan en doe eens positieve ervaring op bij een van de vele geweldige kappers die Nederland kent.

Speciaal voor alle kappers in Nederland!
Ageeth Nijboer
Onderwijs beleidsadviseur
Big Five For Live coach

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *