Werkdruk(temakers)

Werkdruk?

Werk, werken, druk en werkdruk, volgens de Online Van Dale

1 op de 3 werkenden ervaart werkdruk. in het onderwijs is getal veel hoger: bijna 2 op de 3 werkenden ervaart (hoge) werkdruk. Wat is werkdruk precies en wat doe je er aan of juist tegen? 

Tijdens de NOT in de jaarbeurs geven Ton Bruining en ik een workshop over werkdruk. In de aanloop daar naar toe en de voorbereidingen stel ik mijzelf een aantal vragen. De gevonden antwoorden plaats ik hier.

Als eerste actie heb ik het woord uit elkaar gehaald en verdeeld in het werkwoord “werken”, de zelfstandige woorden “werk” en “druk” en tot slot weer samengevoegd tot “werkdruk”. 
Betekenissen volgens de VanDale online in de afbeelding hiernaast.

Betekenis Werkdruk n.a.v. woord onderzoek(je):

Volgens de VanDale is werken en werk bij voorkeur dus een bezigheid, waar je als het goed is, ook nog voor betaald krijgt. Tegelijkertijd kan werk een uitwerking op je hebben: (bijvoorbeeld op je zenuwen werken) en vraagt het inspanning, moeite van de werkende, maar ook kracht. 
Druk is ook een mooi woord: het betekent niet alleen veel werk hebben of meebrengen, maar ook: onrustig en beweeglijk. Dat is interessant! als we dan de woorden weer koppelen krijgt voor mij “werkdruk” de volgende betekenis: “onrust door veel werk hebben”. Hm? is dat inderdaad wat alle mensen voelen als zij klagen over werkdruk? En is dat de ervaring die wenselijk is? 

Werkdruk: gevolg of keuze?

Er zijn veel theorieën en verklaringen te vinden over werkdruk, de gevolgen en de aanleiding. Wat mij nu opvalt is dat ervaren van druk in alle gevallen terug te leiden is naar jezelf. Hoe richt je zelf je werk in? Wat pak je op en waar zeg je nee tegen? Met wie werk je samen? Welke verwachtingen heb jij van de ander en de ander van jou?

Met mijn partner Dick maak ik gebruik van de BigFiveForLife theorie: focus op de doelen die je echt wil volbrengen, waardoor je geen druk ervaart en alleen doet wat je echt wil. dit vraagt om keuzes: als je niet kiest komt alles op je af en kun je eigenlijk niets echt afmaken of bereiken, omdat het teveel is. als je focust weet je wat je taak is, waar je naar toe wilt en vraag je de mensen in jouw (werk) omgeving om hulp. De samenwerking die hierdoor ontstaat is inspirerend en geeft “flow” aan je werkzaamheden om je doel te bereiken.

Boekcover Tony Crabbe


Lees je het boek “nooit meer te druk” van Tony Crabbe, dan kom je tot een soortgelijke conclusie: druk zijn is een keuze en hij roept op tot nadenken. Bijvoorbeeld:”wil jij dat jouw kenmerk drukte is?” Ben jij een persoon die iedereen zich herinnert als iemand met werkdruk? Of zorg jij er voor dat jouw echte kernkwaliteiten als een “merk” aan je kleven? 

De vraag is: wat wil jij bereiken? Gelukkig werken vanuit flow? Succesvol werken omdat je keuzes durft te maken? 

Ook bij Tony Crabbe draait het om focus, keuzes maken en de juiste mensen inschakelen tijdens je werk. Maak je keuzes, dan ervaar je minder druk en wordt een keer “nee” zeggen steeds eenvoudiger.

Vervolg: 

De komende maanden plaatsen mijn collega’s en ik regelmatig een item over werkdruk (in het onderwijs). Heb je input voor ons? Wil je meepraten? Neem contact op of plaats een reactie! Dat stel ik bijzonder op prijs!





0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *