Vertragen om te versnellen

Drukte om ons heen, vaak het gevoel hebben dat er van alles ‘moet’, maakt vaak dat we vergeten plezier te maken of te voelen. Soms lukt het bijna niet om je een moment van plezier te herinneren in de waan van de dag. Om meer plezier ervaringen te herkennen moet je weten waar je plezier aan beleeft. Onderstaande oefening helpt in beeld brengen waar je plezier van krijgt en waar je een ‘plezier-lek’ krijgt, herkennen.

Zoek een rustige plaats. Denk terug aan de dag: wat heb je vandaag precies gedaan? Op welk moment, bij welke activiteiten, heb je een prettig gevoel van plezier ervaren?
Hoe groot of klein de momenten waren, maakt niet uit. Elk moment van plezier noteer je in een lijst.
Voorbeelden: heerlijk kopje thee / koffie, leuk gesprek in de klas / met collega / praktijkopleider, compliment, toevallige ontmoeting, resultaat bereiken, etc.
Zet alle andere momenten of activiteiten aan de andere kant van het lijstje. Denk hierbij bij aan activiteiten en momenten die je energie kosten, een gevoel van ontevredenheid opwekken of onrust.

Bedenk nu: hoe kan ik er voor zorgen dat de ‘plezier’ momenten langer duren of vaker voorkomen? Wat kan ik doen om dat te bereiken? Schrijf dit onder je lijstje
Bedenk ook: welke minder plezierige momenten kan ik schrappen, of anders uitvoeren, of door iemand anders laten doen? Schrijf bij elk moment /activiteit hoe je dit wil aanpakken.

Deel je bevindingen met een directe collega of met studenten. Maak samen een plan om meer momenten van plezier te creëren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *