Leren…., Wie wil ECHT opleiden?

Vandaag had ik een interessant gesprek met een zeer gemotiveerde kapper. Hij draagt graag aan jonge mensen over wat zijn verwachtingen zijn van de leerling. Wat komt er kijken bij leren? Boven alles is hij geïnteresseerd  in de ontwikkeling van de mens: wie ben jij, wat maakt je uniek als mens en hoe helpen wij elkaar in het leerproces?

De kapper heet Ronald Pronk, van Jitty’s hair and make up in Amsterdam. Ronald verwacht motivatie van zijn leerlingen, tegelijkertijd laat hij zich niet uit het veld slaan door een eerste indruk, of ongenuanceerd gedrag. “Lastige leerlingen” zijn bij hem ineens geen probleem leerling meer. Hoe doet hij dat?

Het is zo simpel, dat je eigenlijk jezelf de vraag gaat stellen: waarom doet niet iedereen het zo?
Het recept is eenvoudig:
Kijk naar de mens als geheel: wat zie je? De leerling is een jong mens, een onzeker mens.
Wat heeft een jong mens nodig? Begeleiding, veiligheid, zekerheid en vertrouwen.
Hoe doe je dat? Wees duidelijk: benoem wat je ziet en wat je verwacht van de leerling. Laat hem fouten maken, zodat hij van zijn fouten leert.
Houdt de leerling zich niet aan de afspraken: geef feedback, wijs de leerling op de afspraak en vertel dat je verwacht dat hij zich aan de afspraak houdt. En vooral: wees consequent! Laat jij zelf niet het gedrag zien wat je van de leerling verwacht, wat verwacht je dan eigenlijk van de leerling?

Het ROC van Amsterdam wil leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op stageplaatsen en leer-werkplaatsen. Veel van hun leerlingen krijgen maar met moeite een stage- of leerplaats. Om de leerling in de voorbereiding extra te helpen heeft Ronald een lezing gehouden voor 70 leerlingen. De leerlingen waren onder de indruk en werden zich bewust van de gevolgen van hun eigen gedrag! Een mooi resultaat!

Samen denken we nu na over een vervolg; hoe kunnen we zo veel mogelijk partijen ondersteunen bij de bewustwording van hun rol in opleiden? Wat is de rol van de leerling? En welke rol heeft de praktijkopleider of de school?
Een ding staat als een paal boven water: als je niet tevreden bent over wat er om je heen gebeurt, in dit geval: het kappersonderwijs: vraag je dan eens af wat je zelf kunt doen om daar verandering in aan te brengen! Want de enige op wie je directe invloed hebt,  ben jij zelf!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *